Ekonomi

Konya ovasında yağışlar geçen yıla göre yüzde 55 azaldı.

Konya ovasında yağışlar geçen yıla göre yüzde 55 azaldı.

Son 53 yılın en kurak döneminde Konya Ovası’nda hasat için yağmur bekleniyor

KONYA – Türkiye, bu tahıl döneminde Konya Ovası’nda yağışlarda yüzde 55’lik düşüşle 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla son 53 yılın en sıcak ve kurak ikinci ayını kaydetti.

Türkiye’nin tahıl üretiminde önemli bir yere sahip olan Konya Ovası’nda 2022 yılı tahıl üretim döneminde 2 milyon tonun üzerinde rekolte sağlandı. Bu yıl yağışların azalmasıyla birlikte yağışlarda yüzde 55’lik düşüş kaydedildi. geçen yılın aynı aylarına göre. Uzmanlar tarafından tahıl tarlalarında yapılan incelemelerde, geçtiğimiz haftalarda yağan kar yağışının bu alanlardaki açıkları bir ölçüde kapattığı belirtildi.

“Konya ovasının yaklaşık yüzde 72’si kıraç tarım”

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklık anlamına gelmediğini belirtti. Geçmiş dönemlerde bu kıraç alanlarda ekim ve kasım aylarında yağışlarımız yetersizdi. İlk ekilen alanlarda kısmi çıkış yaşadık. Daha sonra yağış almayan bölgelerde tohumlarımızın çıkışında bir miktar azalma oldu. dedi.

“Şu anda kar yağışı ve yağmur yağışında yüzde 52 ve yüzde 55 azalma var”

2023 üretim sezonunda yağışların yüksek oranda düştüğünü kaydeden Kırkgöz, “Konya bölgesinde 48 yılın ortasında yaklaşık yüzde 47,5 oranında düşüş yaşandı. Geçen yağışlarımız çok hoştu. Geçen yıl özellikle kar yağışı ve yağmur çok hoş yağdı.Şu anda kar yağışı ve yağmur yağışlarında yüzde 52 ve yüzde 55 azalma var.Bu durum doğal alandaki ekinleri etkiledi.Özellikle yağışların az olması tahıl tarlalarını etkiledi, ama nisan yağmurları bu açıdan çok değerli. İnşallah nisan yağmurları güzel olursa ürün kaybı olmadan bizim dönemimizi geçmiş oluruz” dedi.

“Bu dönemde rastgele bir hasat hakkında yorum yapmak oldukça zor”

İlerleyen dönemlerdeki yağışların verimde büyük rol oynadığını anlatan Kırkgöz, “Cinayet dönemine denk geldiği için o tarih bitkilerin verimini ve verimini belirleyecek tarihtir. Bu dönemde rastgele bir hasat ile ilgili yorum yapınız.Çünkü bitkilerin henüz çıkma aşamasında olduğu yerler vardır.Ayrıca kar yağışından sonra seyrek olan bazı yerlerin kapandığını da gördük.Kar yağışı olmaması oldukça fazladır. Konya bölgesi için dezavantajlı çünkü Konya ovası kapalı bir havza ve kar yağışı olmaması topraktaki mahsulün yanı sıra yer altı ve yer üstü kaynaklarımızın da azalmasına neden oluyor.Üzerlerine düşen büyük görevler var.Çiftçilerimizin ihtiyacı var. sulama zamanlarına ve sulama tedbirlerine dikkat etmeleri için özellikle basınçlı sulama sistemlerini tercih etmelerini öneriyoruz.Konya’da çok fazla vahşi sulama yok.Çiftçilerimiz t bu konuda kendilerini bilinçlendirmişlerdir. Bunu bölgedeki ziraat mühendisi arkadaşlarımızla istişare ederek yaparlarsa bitkinin ihtiyacı olduğu zamanlarda bitkiye su verecekler. Bu bize su tasarrufu sağlayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu